Arcok
Sorsok
Áldozatok
Családok
Tárgyak
Hagyományok

Elfeledett Soproniak Kiállítás

„Nagyon megrázott a kiállítás, főleg a még ismerős arcok, mikor még én is gyerek voltam.”

(2014. május 31.)

„Köszönet a megvilágosodásért, amit ez a kiállítás jelentett számomra 65 éves koromban.”

(2014. július 23.)

„Könnyeimmel küzdve néztem az elfelejtett ismerősöket. Nem, nem feledtem, akiket ismertem…”

(2014. augusztus 5.)

„Megrendítő, hogy mennyi élet, érték és tudás veszett el, ami most hiányzik.”

(2014. október 31.)

„…Az egyszerű emberek is közel kerültek hozzánk… Tudásomat a zsidóságról szélesítette ez a kiállítás, sokat gondolok majd vissza ide.”

(2014. június 8.)

„A veszteség minket ért, akik között nincsenek jelen az elpusztítottak és meg nem született utódaik.”

(2014. augusztus 2.)

„Született soproniként nagyon örülök, hogy a város méltóképpen emlékezik elfeledett polgáraira.”

(2014. augusztus 5.)

„Újra eljöttem és most elhoztam a szüleimet is. Ahogy Apukám mondja, ezek az arcok mindennél felkavaróbbak, emberközelivé válik a felfoghatatlan.”

(2014 október 14.)

Több mint ...

Személyes történet
Kiállított tárgy
Látogató

Kiállítás
Sopron - új utca 11

A 2014-ben nyílt, immár állandó kiállítássá alakított “Elfeledett soproniak – Arcok, sorsok, áldozatok” című tárlat az 1944. előtt Sopronban élt magyar zsidó családoknak, személyeknek állít emléket, az ő történeteiket meséli el, idézi meg. A családtörténetek mellett – több mint 150 tárgyat tartalmazó – judaika gyűjtemény is látható, amely soproni és Sopron környéki zsidó használati és kegytárgyakból, valamint személyes tárgyakból áll. A helyi, emberi emlékezet egy újabb dimenzióval, a tárgyak emlékezetével bővült.

"Emlékezzünk és emlékeztessünk, mert az élet Magyarországon szegényebb lett nélkülük."

dr. Tárkányi Sándor

Személyes történetek

...például:

Kormos László és Hollós Erika

Széchenyi tér 14.

… Amikor 1944-ben leérettségizett, Lászlót munkatáborba vitték. Szüleit koncentrációs táborba hurcolták – soha többé nem látta őket viszont. A munkatáborból való 1945-ös felszabadulása után László visszatért Sopronba. 1946-ban itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Hollós Erikával…

… Erika gyakorta ellátogatott Sopronba, ahol édesapjának bútorüzlete volt. Az egyik ilyen látogatása során ismerkedett meg Lászlóval, akivel 1949-ben kötött házasságot. Alig egy héttel később a fiatalok elmenekültek a kommunista uralom alatt álló Magyarországról. Ausztriából Izraelbe utaztak, ahol László négy éven át szolgált a hadseregben, Erika pedig egy kibbuc gyermekmegőrző központjában dolgozott. 1953-ban Izraelből Montrealba költöztek. 1954-ben született meg a házaspár első gyermeke, Lilli, majd 1964-ben a második lányuk, Karen. László öt évvel nyugdíjba vonulása után, 2004-ben hunyt el Montrealban. Erika 2011 óta egy idősek otthonában él…

Soproni zsidó emléktárgyak

...például:

Munkaszolgálatos karszalag, Magyarország, 1941, 44,2x9,5 cm, Soproni Múzeum, Ltsz.: 65.9.1. A karszalag sárga felével a zsidó származású, fehérrel a kikeresztelkedett férfiakat jelölték meg. A tárgyat Stessel Richárd 1965- ben ajándékozta a Soproni Múzeumnak.
Pecsétnyomó sárgarézből, Sopron, XVI. század
Pecsétnyomó sárgarézből, Sopron, XVI. század, 16x18 mm lappal, M.: 25 mm, Soproni Múzeum, Ltsz.: 2011.3.1. Fotó: Kiss Péter, digitális reprodukció. A címerpajzson két egymás fölött levő hal, a felső jobbra, az alsó balra fordul (az állatövből vett ábrázolás). A pajzs fölött korona, körülötte héber felirat, melynek jelentése: Wolf fia a rabbi úrnak Zanwilnek
Sándor (Weisz) Imre (1901- 1977) egri bankfőtisztviselő munkaszolgálatos kulacsának pohara, Magyarország, 1943, H: 9,5 cm, Sz: 11,0 cm, V: 7,5 cm, fül H: 12,0 cm. Sándor Péter tulajdona. Sándor Imre a 107/322. századdal több éven át teljesített munkaszolgálatot, majd a budapesti gettóban szabadult fel. Deportálták feleségét és 3 gyermekét.
A Soproni Izraelita Hitközség gabellái, Sopron, XIX
A Soproni Izraelita Hitközség gabellái, Sopron, XIX. század vége, Á.: 23 mm, Soproni Múzeum, Ltsz.: 64.87.4, 64.87.3, 64.87.2, 64.87.1. Fotó: Kiss Péter, digitális reprodukció. A gabella (vágatási bárca, értékjegy) olyan közvetett hitközségi adó, melyet az állatok rituális (kóser) vágásánál kellett fizetni.
Kerámiaedények a középkori zsinagóga rituális fürdőjének kútjából
Kerámiaedények a középkori zsinagóga rituális fürdőjének kútjából, Sopron, XIV-XV. század, Soproni Múzeum Régészeti Gyűjtemény, Gömöri János régész kutatása 1973-74.
Ezüst gyűrű, vésett héber felirattal
Ezüst gyűrű, vésett héber felirattal, Sopron, 1914, Á: 2,0 cm, Soproni Múzeum, Ltsz.: 56.5.1. Fotó: Kiss Péter, digitális reprodukció. A héber szöveg jelentése: „Az Isten az én erősségem. A jótékonyság megment. 1914”

Bepillantás a kiállításra

Beszédek a megnyitón

Heisler András a MAZSIHISZ elnöke

“Édesanyámtól megkérdeztem: miért nincsenek a mi régi képeink otthon? Nincs – válaszolta, mert amikor visszajöttünk Auschwitz-ból, akkor a ceglédi ház teljesen ki volt fosztva. Nem csak az értékek, de a bútorok is, s nem csak a mozdítható bútorok, de a nyílászárók, az ablakok, az ajtók is hiányoztak a házról. Csak a falak meredeztek…

… Auschwitz ma a legnagyobb magyar temető, mondta az idei auschwitzi megemlékezésen Magyarország elnöke Áder János.

Nekem mindkét nagymamámat ott ölték meg…”

Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke – Elfeledett Soproniak megnyitó 2014

Dr. Szita Szabolcs történész

“… Égbekiáltó bűnt követtek el azok, akik mindezt megszervezték és végbevitték. Csorbították a nemzet, benne Sopron szabad királyi város méltóságát. Elárulták népünk évszázados befogadó hagyományait.

Ezek az emberek, csoportosulások az elveszett második világháború következményeiért, a magyar társadalom akkori bajaiért és tartós feszültségeiért alaptalanul a zsidóságot tették meg bűnbaknak.”

Professzor Dr. Szita Szabolcs történész
Elfeledett Soproniak megnyitó 2014

Dr. Fodor Tamás – Sopron polgármestere

“… a valóság, mely gyakran képes felülmúlni a képzeletet, különösen próbák idején könyörtelenül tükröt tart elénk, s tetteink következményeivel szembesítve mindig megmutatja, hogy igazán mi is lakik bennünk.

A rossz mindig rossz, az embertelenség mindig embertelenség marad, érkezzék bármilyen történelmi korban és bármilyen színű lobogó alatt.”

Dr. Fodor Tamás – Sopron megyei jogú város polgármestere
Elfeledett Soproniak megnyitó 2014

Kapcsolat

Kérdésed vagy kérésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Sopron

Magyarország
9400 Sopron - Új utca 11.
sopronbefore1944@gmail.com

Főtámogatók:

Scroll to Top