SikátorOK túra ajándék Frei kávéval

sikatorok_004-min

Exkluzív SikátorOK túra Sopron belvárosában! Ismerd meg Sopron római kori és középkori rejtett értékeit! Limitált kis csoportos túra, max. 25 fővel! Járjuk be együtt a város legrégebbi részét és fedezzük fel rejtett zugait, elzárt sikátorait, legkorábbi lakóházait és szakrális épületeit! A résztvevők a túra végén egy specialty kávé (vagy sütemény) mellett kötetlenül beszélgethetnek, kérdezhetnek dr. Tárkányi Sándor építésztől, a túra vezetőjétől.

Általános ismertető, előzmények

Dr. Tárkányi Sándor 2015 szeptemberétől kezdte el a SikátorOK túrát vezetni, a Design Hét Sopron egyik programjaként. Az ingyenes séta minden évben nagyon népszerű volt, legutóbb több mint 150-en vettek részt a programon.

A nagy érdeklődésre, valamint a járványügyi helyzetre való tekintettel 2020-ban kis csoportos, maximum 25 fős, fizetős túrákat indítunk. A kis létszámú túrák előnye, hogy így sokkal személyesebb az élmény, a túravezető tud figyelni minden egyes túrázóra, mindenki hallja az előadást és a túra ideje is jobban tervezhető. A kis létszámú túrák a járványügyi helyzetre való tekintettel biztonságosabbak.

1. kép. Dr. Tárkányi Sándor az Új utca 14. és 16. számú épület közötti sikátor bejáratánál (Fotó: Tóth Richárd)

A SikátorOK túra tervezett témái, információk a túrával kapcsolatban

A túra során a következő témákkal és helyszínekkel ismerkednek meg a résztvevők: Scarbantia vára – Ödenburg vára – Lakótornyok – Középkori zsinagógák – Új utcai sikátorok – Reichni – Templom utcai sikátorok – Mörin – Római sikátor

A túra ára: 4900 Ft. Nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, diákoknak 3900 Ft. Gyermekeknek 5 éves kortól 14 éves korig 2400 Ft.

A túra időtartama: 2,5-3 óra. Gyülekezés és indulás: 9400 Sopron, Fő tér 1. Végállomás, kiszállás: 9400 Sopron, Várkerület 96. Kultúrpresszó.

Időpontok: 2021 július 4., július 18. vasárnap, 15.00 óra.

Jelentkezés a túrára: sikatorok@gmail.com címen. Fizetés: jelentkezés után előre utalással.

Rólunk írták, mondták, sugározták

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/feltartak-titkaikat-a-rejtett-sikatorok (2017. október 7.)

Érdekes, tanulságos, és szokatlan volt a túra. Szokatlan volt, mert a szeretett városáról még egy idegenvezető sem mutatott be ilyen különleges látnivalókat. Az ember a városban járva még ha látja is ezeket a régi épületeket, falakat, nem is gondol bele, hogy miért így épültek, a házak közötti sikátorok milyen célt szolgáltak. Köszönjük, élmény volt Önnel végigjárni így Sopront!” (Pillán László és Etelka, Győr, 2020. szeptember 16.)

“Nagy élmény volt részt venni a túrán, minden családnak ajánljuk, mert a család apraja-nagyja is meríthet belőle. Nekünk szülőknek olyan helytörténeti csemegékkel szolgált, melyek annak ellenére, hogy tősgyökeres soproniak vagyunk, újdonságok voltak. Gimnazista lányunknak szélesítette a látókörét, tízéves kislányunk pedig mindig alig várta a következő sikátort, ahová „bekúszhat vagy becsúszhat”. Közösségépítő, helyi identitást erősítő, általános műveltséget szélesítő, nagyszerű program, amely után az ember még jobban megszereti és értékeli városát! Kiváló ötlet és kedves gesztus a kirándulás utáni meghívás a Kultúrpresszóba, ahol ki lehet elemezni és fel lehet dolgozni a látottakat és hallottakat! Köszönjük és minden soproninak és Sopronban látogató turistának szívből ajánljuk!” (Lagler András, Tímea, Evangelina és Bonita, Sopron, 2020. szeptember 28.)

“Köszönjük a vasárnapi izgalmas és információ gazdag túrát! Társaságunk gyermek tagjai rendkívüli módon élvezték a szűk nyiladékok felfedezését és a makettokkal teli padlás élményét. …mi felnőttek pedig elraktároztuk a hallottakat, a hazafele tartó úton is emlegettük és értékeltük az átadott ismeretanyagot. A túrán tapasztaltak láttatták az Ön elhivatottságát és rajongását az építészetért, a helyi értékek megőrzéséért … Sopronért. Kedves Sándor, az elkövetkezőkre kívánunk Önnek további szakmai sikereket, a megvalósítás örömét, továbbá túráihoz értő és lelkes közönséget!” (Pintér Szabolcs és családja, valamint a Kocsis és Barsi család, Zalaegerszeg, 2020. október 6.)

“Hatod magammal voltunk a programon, és mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy nagyon élveztük. Érdekes volt hallgatni Sopron történelméről, megnézni olyan udvarokat, sikátorokat, ahova egyébként nem jutottunk volna be. Örültünk, hogy mindnek megismertük a történetét is. Nagyon szívesen vennénk részt hasonló vezetéseken, ha adódik rá alkalom a későbbiekben!” (Balogh Emese szín- és stílustanácsadó, Sopron, 2020. október 25.)

Jegyrendelés

Limitáltak a helyek, ne maradjon le!

Kérem adja meg itt adatait. Ezt követően hamarosan e-mailben keresni fogom a részletekkel.

2. kép. A 2017-ben megrendezett séta résztvevői az Új utcai sikátor előtt (Fotó: SopronMédia, Griechisch Tamás)
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: email
Email
Scroll to Top